Om Fotografen
 
Mina första egna fotografier tog jag på mitt livs första riktiga scoutläger, året var 1988. Kameran var en lånad Kodak Instamatic 133-X. Jag kommer mycket väl ihåg när en äldre scout såg hur jag stod och siktade, kom fram och gav mig det fantastiska tipset att svänga kameran på högkant så att jag skulle få med hela flaggstången. Jag gjorde som han så välmenat rekommenderat, men insåg först efter framkallningen att det inte spelade någon roll, eftersom "126" filmformatet i Instamaticen gör helt kvadratiska bilder...

Det rejäla uppsvinget i min avbildningskarriär kom år 1994, också då i samband med friluftsaktiviteter. Vi var ett gäng på cirka 10 personer som var och varannan helg drog ut på hajk i naturen, lite här och var. Två av friluftstokarna, vi kan kalla dem Antti och Maku, hade som vana att dra med sig sina systemkameror i skogen. Jag fick chans att testa deras utrustning och det sa bara klick, jag var fast.

1995 fick jag hjälp att köpa mig min första systemkamera, en begagnad Olympus Program Plus, med massa objektiv och tillbehör. Jag läste fotoböcker, fotade och stod däremellan och framkallade i mörkrummet. Gick med i en lokal fotoklubb, som ständigt sågade mina allster, men med konstruktiva kommentarer som fört mitt fotograferande framåt. Jag växte ur min Olympus och köpte mig sommaren 1996 en begagnad Nikon F-801s, en mångsidig och välkonstruerad systemkamera som var lika populär hos entusiasterna som hos pressfotograferna på lokalblaskan. Skaffade mig med åren blixt, ett extra objektiv och mitt fotoengagemang varierade med årstiderna och mängden fritid.

Så småningom klev även jag in i den digitala fotovärlden och började parallellt med filmrullarna ta en massa snapshots med en Sony U20. Det var en begagnad superkompakt digitalkamera, som till formatet är mindre än två golfbollar. Idéen att börja dela med mig av bildskörden på Internet föddes samtidigt. Jag gick en nybörjarkurs i att göra websidor och efter kursen var jag fast besluten att göra någon form av ett digitalt fotoalbum.

Min största inspirationskälla under den första processen var den för mig den okände "Annelito" vars intressanta bilder under flera månader stimulerade mig att skapa mig en egen fotodagbok. Min friluftskompis hem-hemifrån, "Mallo" har också varit ett starkt stöd under uppbyggnadsprocessen och vi pratar fortfarande bilder regelbundet. På grund av den begränsade kvaliten på fickkameran Sony U20, var det ett nödvändigt steg (i rätt riktning) då jag i september 2004 samlat ihop pengar för att köpa en begagnad Nikon D100, en digital systemkamera. Nikonutrustningen har växt både på bredden och höjden, och idag fotograferar jag nästan uteslutande med mina digitala D200 kameror.

Joakim Roslund, Nikonfanatiker och medmänniskaIntresserad av att köpa bilder eller fototjänster?

Kontakta mig gärna:

Joakim Roslund
+46 70 3580447
joakim@hurry.se